Het is bijna zover: 1 september, de verjaardag van Cobu Boys. Dit keer is het een dubbele verjaardag. Natuurlijk viert Cobu Boys de 78e verjaardag, maar ook dat we al 35 jaar op Sportpark Zielhorst spelen, sinds 1 september 1989. Deel 1: het begint in 1980.
Februari 1980
Februari 1980. Een paar dagen eerder kondigt Koningin Juliana aan dat ze af zal treden en opgevolgd zal worden door (toen nog) Prinses Beatrix. Ben je vandaag verbaasd dat NOS Teletekst nog bestaat, in 1980 introduceert de NOS teletekst. De gele post-it van 3M verschijnt op de markt, uitsluitend verkrijgbaar in de kleur geel. In 1980 wordt CNN opgericht, net als het CDA. In de Eredivisie zal Vitesse in dat seizoen degraderen.
Februari 1980, aan de Gasthuislaan schrijft de heer Sijtze Stuveling een brief. Schrijft geschiedenis. Op de typemachine, met een carbonnetje. Een sollicitatiebrief. Aan de ASLOS. Een belangrijke brief, belangrijk voor de toekomst van Cobu Boys.
In februari 1980 speelt voetbalvereniging Cobu Boys de wedstrijden op De Isselt, aan de Heliumstraat. We hebben daar voor het eerst in de historie een eigen kantine. Op de foto zie je op de achtergrond die kantine, en je ziet ook de zilvergrijze torens van Fläkt. Torens die vandaag de dag ook nog bestaan. Daar, tussen die torens en de spoorlijn naar Baarn, speelde Cobu Boys toen.
Cobu Boys is niet tevreden op de Isselt
Cobu Boys is niet tevreden aan de Heliumstraat. Er zit zelfs nog wel wat oud zeer richting de gemeente. In 1963 ging Cobu Boys naar Sportpark Metgensbleek, daarover schreef ik vorig jaar, 60 jaar na die verhuizing (https://www.cobuboys.nl/2023/09/01/60-jaar-geleden-cobu-boys-naar-metgensbleek/ . Maar nog steeds heeft Cobu Boys op Metgensbleek geen eigen clubhuis, een gravelveld als trainingsveld, en dat moet ook nog gedeeld worden. Verre van ideaal.
Cobu Boys wil graag verhuizen van Metgensbleek naar de nieuwe wijken die de gemeente Amersfoort in de jaren 60 en 70 bouwt. Dan moet je vooral denken aan Liendert, Rustenburg, en Schothorst zuid. Mooie nieuwbouw in die tijd. Geen wonder dat Cobu Boys wel richting die nieuwbouwwijken wil. Maar wonder boven wonder, daar legt de gemeente geen sportcomplex aan. Ook vandaag de dag is er geen voetbalclub in Liendert of Rustenburg.
Cobu Boys gaat dus niet naar die nieuwe wijken. Sterker nog, Cobu Boys moet naar industrieterrein Isselt. Het ledental loopt daar snel terug. Bovendien zit op dat moment HVC nog op Birkhoven, bestaat SC Amersfoort nog, spelen De Posthoorn en SOVA op Bokkeduinen en voetbalt KVVA ook nog in de buurt. Al die verenigingen liggen als een soort schil tussen de woonwijken en het terrein van Cobu Boys. Waar moeten in vredesnaam de leden van Cobu Boys vandaan komen? Dat kan toch niet goed gaan?
Sollicitatiebrief
In 1980 is Krijn Westdijk voorzitter van de vereniging, de heer Sijtze Stuveling (in de wandelgangen beter bekend als “Stuuv”) is secretaris, Ralph Sargent is dan penningmeester, en de andere bestuursleden zijn Dick van der Heijden, Piet Koot, Henk Idzerda, Hennie van de Kuil, en Fred Urlings (oud-voorzitter).
Begin februari ontvangt de secretaris een uitnodiging van de ASLOS, inclusief bijlagen. De ASLOS is, om het eenvoudig te houden, de voorloper van de SRO. Secretaris Stuuv leest de brief en bijlagen en ziet daar iets staan over verenigingszaken na 1984. Toekomst, meer dan 4 jaar verder. Zou Cobu Boys dan nog bestaan op De Isselt?
Het Cobu Boys bestuur neemt actie en reageert snel, want op 16 februari verstuurt Stuveling die brief, en tussendoor moet er natuurlijk besluitvorming in het bestuur zijn geweest. De boodschap in de brief is zeer duidelijk: Cobu Boys solliciteert om naar Noord te verhuizen!
Naar het weiland?
Amersfoort Noord ziet er dan nog ongerept uit. De plannen zijn er, voor de wijken Schothorst Noord, Zielhorst, en Kattenbroek. Een mooi vooruitzicht, maar in 1980 is daar nog niets van te zien. Op de foto zie je op de achtergrond de snelweg A1, en de weilanden waar wij vandaag de dag voetballen. Het is moedig om als bestuur vrijwillig die stap te nemen, om te solliciteren naar een plekje tussen die weilanden!
In een brief uit maart 1980 blijkt dat de directeur van de ASLOS, de heer Leo Steyn, deze sollicitatie heeft ontvangen en ter harte neemt, maar natuurlijk niets kan toezeggen.
Negen jaar later
Ruim negen jaar later is het zover: op 1 september 1989 wordt Sportpark Zielhorst geopend en Cobu Boys neemt zijn intrek op Sportpark Zielhorst. Hoe vaak zouden de bestuursleden in die 9 jaar nog teruggedacht hebben aan die brief uit februari 1980?
Dit is deel 1 over de verhuizing van Cobu Boys naar Sportpark Zielhorst, 35 jaar geleden. Binnenkort deel 2, over de aanleg van het sportpark en hoe Cobu Boys in die jaren weet te overleven.
Juli 2024, Aaldert Hofman