Vandaag, 1 september 2023, bestaat Cobu Boys 77 jaar! Onze verjaardag is een mooi moment om te kijken naar de rijke historie van onze vereniging. Het is precies 60 jaar geleden dat Cobu Boys verhuisde naar Sportpark Metgensbleek, in de zomer van 1963.
De zomer van 63
Dit verhaal begint in de zomer van 1963. Een mooie vrolijke zomer, die volgt op een barre winter. De winter van 63, de koudste winter van de twintigste eeuw. Gemiddelde temperatuur van -3 Celsius. Het is een legendarische winter, met een echte Elfstedentocht. Die Elfstedentocht is op 18 januari 1963 in barre weersomstandigheden. Reinier Paping wint en wordt onsterfelijk. Het is een legendarische tocht, ook omdat de volgende Elfstedentocht pas in 1985 zou zijn, maar dat wist toen natuurlijk nog niemand. In 1985 wint Evert van Benthem, weet je nog?
Na die winter van 63 komt de zomer van 63. Het is de mooie zomer waarin Cobu Boys verhuist van de Rubensstraat naar Sportpark Metgensbleek, aan de overkant van de straat. Misschien denk je dat dat niets voorstelt, maar niets is minder waar. Het is een belangrijk moment. Of, om het anders te stellen, een kleine verandering voor een Cobu Boy, een grote verandering voor de Cobu Boys.
Hoe ziet Cobu Boys er in 1963 uit?
Voordat we over die verhuizing in 1963 beginnen, is het goed om eerst even onze eigen vereniging aan u voor te stellen. Hoe ziet Cobu Boys er in 1963 uit?
In 1963, 17 jaar na de oprichting, speelt Cobu Boys nog steeds haar wedstrijden op de velden aan de Rubensstraat. Dat is al zo vanaf de oprichting. Inderdaad, Cobu Boys speelt in 1963 dus op de velden waar nu CJVV speelt. Natuurlijk, de velden zijn opgeknapt en inmiddels zijn het kunstgrasvelden, maar daar speelde Cobu Boys. Op de foto zijn mooi de huizen aan de Rubensstraat zichtbaar.
Een juweeltje op zich, deze foto. Een mooi sfeerbeeld van het voetbal begin jaren 60. De fotograaf legt op 10 september 1960 deze voorzet vast, in de wedstrijd van Cobu Boys tegen DVS uit Ermelo. Kijk naar de bal en je weet waar de uitdrukking “leren knikker” vandaan komt. Kijk naar het publiek op de bankjes, keurig gekleed. Kijk naar de jongens op hun buik in het gras, waar dromen ze van? De spelers zonder scheenbeschermers.
Cobu Boys is niet de enige vereniging die daar de velden gebruikt. Cobu Boys heeft geen eigen clubhuis. We wonen in bij voetbalvereniging “Amersfoortse Boys”. Dat was een mooie oude Amersfoortse vereniging die op zondag op die velden speelde. De vereniging “Amersfoortse Boys” bestaat niet meer, zij zijn in 1997 gefuseerd in de nieuwe vereniging ASC Nieuwland. Officieel staat de A van ASC Nieuwland voor “Amersfoortse Boys”. Voetbalvereniging CJVV speelde toen op sportpark Nimmerdor.
Bij die verhuizing, bij aanvang van het seizoen 1963-1964 heeft onze vereniging 76 leden. Dat zijn 54 senioren, daarvan zijn er 6 niet spelende leden, dus 48 spelers blijven over. Gelukkig zijn er nog 19 junioren en 3 pupillen. Dat aantal is zorgelijk, omdat het ledenaantal al een paar jaar snel afneemt. De oorzaak daarvoor weet ik niet, maar de cijfers spreken boekdelen: in 5 jaar terug van 194 naar 76.
Het bestuur van Cobu Boys bestaat op dat moment uit dhr. Fred Urlings (voorzitter), dhr. Hennie de Vries (secretaris), dhr. D.H. Haaxsma (penningmeester), en de overige bestuursleden dhr. L.P. van Hout, dhr. P. Rijper, dhr. E. Vivié, en dhr. Louk van der Werf.
De geschiedenis van Metgensbleek
Het sportpark waar Cobu Boys gaat spelen draagt de naam Metgensbleek, een opmerkelijke naam met een bijzondere oorsprong, honderden jaren geleden ontstaan. De geschiedenis van Metgensbleek is goed beschreven door Archief Eemland en Wikipedia.
Die geschiedenis gaat terug tot 1608, toen de bleker Maes en zijn vrouw Metgen hier het bleekveld huurden. Op die bleekweide komt de Amersfoortse bevolking de was doen. Ja, met de hand! Daarna wordt de was te drogen gehangen en gebleekt. Ook toen moest de was een beetje op kleur blijven. Het is de tijd zonder waterleiding of wasmachines.
Het zuivere water van de Heiligenbergerbeek dat rechtstreeks van de Veluwe kwam, is van prima kwaliteit om de was te doen. Op de grote groene velden droogt de was in de zon die al vroeg vanuit het Oosten en Zuiden op deze velden schijnt. Maes woont er met zijn gezin en is bovendien herbergier. Een slimme man, want terwijl de was te drogen hangt kunnen de mensen een biertje drinken.
Maar dan. In 1608, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, wordt er door soldaten een moordaanslag op het gezin gepleegd. De herbergier, twee zoons en een dienstmeisje komen om en alleen Metgen en een tweede dienstmeisje overleven de aanslag. Misschien speelde de herbergier, of het bier, een rol in het ontstaan van het bloedige conflict; dat weet ik niet.
Na die afschuwelijke gebeurtenis wordt de bleekweide vernoemd naar Metgen, de vrouw van bleker Maes, de vrouw die de moordaanslag overleefde. Zo komt de naam Metgensbleek tot stand. Ik vermoed dat de leden van Cobu Boys in 1963 geen moment aan die bloedige voorgeschiedenis van Sportpark Metgensbleek hebben gedacht!
De opening van sportpark Metgensbleek
Terug naar 1963. Door de verhuizing naar Sportpark Metgensbleek krijgen we onze eigen velden, maar nog geen eigen clubhuis. We delen de accommodatie met korfbalvereniging “Amersfoort”, maar omdat het korfbal in de zomer buiten sport en in de winter naar binnen gaat, bespeelt Cobu Boys tijdens het voetbalseizoen dit sportpark alleen. Bovendien spelen de korfballers op de zondagmiddag.
Op Sportpark Metgensbleek krijgt Cobu Boys de beschikking over een voetbalveld, een trainingsveld van gravel. Zoals gezegd, clubhuis en kleedkamers delen we met de korfbalvereniging.
De officiële opening van het nieuwe Sportpark Metgensbleek is op zaterdag 31 augustus 1963. Een dag waarop de weergoden niet echt meewerken. De gemiddelde temperatuur op die dag is 14 graden en er is maar liefst 18 millimeter neerslag gedurende 10 uur. De zon laat zich minder dan 1 uur zien en dat op 31 augustus. Het wordt een spetterende opening!
De officiële opening vindt plaats door burgemeester J. De Widt op 31 augustus 1963 en directeur Bart Verschuur van de Aslos (de voorloper van de SRO). Door de vele regen kan de geplande openingswedstrijd van Cobu Boys tegen Amersfoortse Boys niet doorgaan.
Wie zou dat jochie in Cobu Boys tenue zijn, bij het hijsen van de vlag? De verenigingsvlag op de foto is dezelfde die in 2006 tijdens de jubileumdag in ons clubhuis nog te bewonderen was. De vlag is in 2008 overgedragen aan museum Flehite voor de collectie vlaggen en banieren.
De openingswedstrijd ging dus niet door. Gelukkig is er een paar weken later, bij de opening van het seizoen 1963-1964 een foto gemaakt van Cobu Boys 1. Op de foto, staand van links naar rechts: Jan Stomphorst (grensrechter), Gerrit van Veenendaal, Henk de Vries, Freddy Aarsman, Gerrit van de Kraats, Evert Geitenbeek. Zittend van links naar rechts: Wiet Pampus, Dick van den Heijden, Cees Dijl, Wim Palland, Otto van der Werf en Eef van de Vlier.
Op Sportpark Metgensbleek kent Cobu Boys mooie tijden. Het is een tijd waarin een aantal van onze alleroudste leden bij de club komt, zoals Rini van de Bor, Ralph Sargent en Krijn Westdijk.
1 september 2023, Aaldert Hofman